Het chippen van je hond, is dat verplicht?

Iedereen denkt zijn eigen hond te kunnen herkennen en weglopen, nee dat doet ie niet toch? Het hoeft niet altijd een ongehoorzame reactie te zijn als een hond wegloopt, het kan een (schrik) reactie zijn op bijvoorbeeld een harde knal of onweer. Hierdoor kan een hond op de vlucht slaan. En als de hond dan gevonden word is het toch fijn dat er een manier is om de hond te kunnen identificeren, chippen.

De Nederlandse wetgeving

In Nederland is het sinds april 2013 verplicht om honden te chippen en te registreren. En sinds 1 november 2021 moeten alle nieuwe pups binnen 7 weken van de geboorte gechipt en geregistreerd zijn. Daarnaast moeten de honden ook nog in bezit zijn van een EU-dierenpaspoort. Voor honden vanuit het buitenland geldt dat deze binnen twee weken aan de registratie eis voldoen.

Nog meer belangrijke regels

Elke hond die vanaf 1 november 2021 van eigenaar wisselt al een chip, registratie en een paspoort moeten hebben. Daarnaast is de verplichting voor eerste eigenaren dat deze zich registreren. Zonder deze registratie mag een hond niet worden gechipt en worden geregistreerd.

De registratie geld niet alleen voor fokkers maar voor iedereen die een nestje heeft liggen. Een registratie, het Uniek Bedrijfsnummer (UBN) kan worden aangevraagd bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De dierenarts kan met dit UBN het chipnummer en paspoort van de hond registreren.

Het chippen van je hond pup chippen

Hoe oud moet de hond zijn om te kunnen chippen?

De pups moeten minimaal4 weken oud zijn voordat er kan worden gechipt. Nadat ze gechipt zijn hebben ze een uniek ID-nummer en kunnen ze met een speciale reader worden herkend. Elke dierenarts, dierenasiel en dierenambulance heeft zo’n reader in zijn bezit.

Met de registratie in combinatie met het chipnummer zal een hond worden opgenomen in de Nederlandse databank voor gezelschapsdieren. 

Moeten honden uit het buitenland ook worden geregistreerd en chippen?

Jazeker, de honden die worden geïmporteerd moeten al in het bezit zijn van een paspoort en chip. Eenmaal in Nederland aangekomen zult u de hond binnen 2 weken door een dierenarts moeten laten registreren. Ook hier is chippen verplicht.

Wat is het nut om een hond te laten registreren?

De belangrijkste reden is dat een hond weer snel bij zijn eigenaar is dankzij de registratie. Per jaar lopen er zo’n 50.000 huisdieren weg dus het loont echt de moeite om u te registreren en te chippen.

De tweede, minstens zo belangrijke, reden is dat men met de registratie de illegale hondenhandel kan worden belemmerd, daar waar het welzijn van huisdieren niet zo nauw word genomen.

Het chippen van je hond
chipreader

Chipreaders en portalen

Naast dat de dierenartsen, politie, dierenasiels en dierenambulance in het bezit zijn van chipreaders is het ook een handige tool voor fokkers. Zo kunnen ze gemakkelijk de pups uit elkaar houden. Enkele readers hebben wij hieronder voor u uiteengezet;

[content-egg module=Bolcom template=list]

In Nederland zijn er 9 portalen aangewezen door de TVO. Hier kunnen de honden dus geregistreerd worden.  Dit zijn willekeurig;

Controleren van de nummer kun je bijvoorbeeld doen op: Chipnummer.nl

Wat is een chip en wat doet het?

De transponder, de eigenlijke naam van een chip, is een kunststof buisje. De grootte van een dergelijk buisje is ongeveer 14mm en heeft een wat micro elektronica in zich. Dit is een microchip in combinatie met een spoel. In de microchip zit een unieke ID-code.

De plaatsing van de transponder gebeurt door een bevoegd persoon. Deze plaatst met een naald de chip, net onder de huid, tussen de schouderbladen.

Uitlezen van de chip

Het uitlezen van de transponder gebeurt met een chipreader. Wanneer deze reader in de buurt van de chip wordt gehouden gaat er een kleine stroom lopen in de spoel waardoor de chip het unieke ID nummer gaat uitzenden. De reader vangt dit signaal op en vertaald dit in een nummer. Er zit geen batterij in de transponder, deze wordt alleen geactiveerd in het bijzijn van de reader.

Het chippen van je hond
chips

ISO standaarden

Zoals gezegd heeft elke microchip een uniek ID-nummer. Deze identificatie chips werken volgens ISO normen. Voor de huisdieren zijn dat ISO standaard 11784 en 11785. Vaak beginnen de nummers met een landcode. De code voor Nederland is 528, Duitsland 276, België 056 en Tsjechië 203. Overige landcodes vind je hier.

https://www.allesoverdehond.nl/informatief/het-chippen-van-je-hond-is-dat-verplicht/?feed_id=14&_unique_id=6437a90a14af9

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?