Het leukste speelgoed voor konijnen

Konijnen zijn hele actieve dieren die vooral houden van rennen, knagen en spelen. Dit is niet alleen zodat ze zich kunnen vermaken, maar zorgt er ook voor dat ze voldoende afleiding hebben en hun energie kwijt kunnen. Daarnaast is spelen ook hartstikke gezond voor konijnen, want het zorgt ervoor dat ze zich goed voelen en dus langer zullen leven. In dit artikel vertellen wij je meer over wat konijnen nodig hebben, en welk speelgoed nou echt het leukste is voor konijnen.

Zet een konijn niet alleen

Wil je dat je konijn lang meegaat, zich goed voelt en plezier heeft? Dan is het ten eerste sterk aan te raden je konijn niet alleen in een hok te zetten. Konijnen zijn groepsdieren en hebben altijd een maatje nodig. Niet alleen omdat samen spelen veel leuker is, maar ook omdat ze groepsdieren zijn en dus niet alleen kunnen zijn. Is dit wel het geval, dan zul je dit al snel merken door middel van ongewenst gedrag. Hierbij kun je denken aan het knagen van het hok, maar ook dingen kapot maken en het verliezen van plukken haar.

Plaats je de konijnen daarnaast buiten? Dan is het ook aan te raden een stukje grond voor ze vrij te houden waar je een zandbak in kunt plaatsen. Konijnen hebben de natuurlijke behoefte om te graven, en in de zandbak kunnen ze dan volledig hun gang gaan.

speelgoed voor konijnen tunnel voor konijnen

Intelligentiespellen

Konijnen zijn hele slimme dieren, en dus zijn zogeheten intelligentiespellen ideaal om mee te spelen. Zeker wanneer je dit combineert met een lekkere snack, want elk dier houdt hiervan. Het voordeel hiervan is dat je konijnen actief bezig moeten zijn om hun snack te vinden. Bovendien zorgt dit er ook voor dat je hun natuurlijke gedrag stimuleert, want in de natuur moeten ze ook zelf op zoek gaan naar voedsel.

Leuk om te gebruiken is een snackkleed. Dit is een kleed met repen stof, waartussen je heel makkelijk een snack kunt verstoppen. Ze zullen dan met hun neus en poten op zoek gaan tussen de repen stof, om zo bij het lekkers te komen. Wil je graag iets meer uitdaging? Dan is een snackdoolhof ook leuk en uitdagend voor je konijnen. Het voordeel hierbij is, dat je hier eenvoudig stukken groenten of hooi in kunt verstoppen. Dit is bij een snackkleed niet mogelijk, omdat deze veel kleiner is.

Knaagspeeltjes speelgoed voor konijnen

De tanden van konijnen blijven oneindig doorgroeien, en daarom is het belangrijk dat ze speelgoed hebben om op te knagen. Hebben ze dit niet, dan zullen ze al snel aan het hok en de tralies gaan knagen. Daarnaast zorgen te lange tanden ook voor de nodige gezondheidsproblemen. Er zijn veel verschillende soorten knaagspeeltjes verkrijgbaar, in allerlei verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan speeltjes in de vorm van groenten, maar ook strengen touw met grote houten kralen. Ook knaagsnacks kunnen je konijn helpen, al is het niet verstandig deze de hele dag door te geven. Deze snacks zijn er ook in meerdere varianten, waardoor je ook nog in smaak af kunt wisselen.

Let er wel op dat niet elk konijn alle soorten speelgoed leuk vindt, net als dat niet elk konijn alle soorten snacks lekker vindt. Door voldoende af te wisselen ontdek je al snel de voorkeuren van je konijnen, en weet je dus ook welk soort speelgoed of snack je niet meer hoeft te halen.

Belletjes & balletjes

Naast knaagspeelgoed vinden konijnen balletjes en speelgoed met bellen ook erg leuk. Naast dat je konijnen zelf met de bal kunnen gaan spelen, kun jij op deze manier ook actief met ze bezig zijn. De belletjes zijn uiteraard nog veel interessanter, en je konijnen zullen er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat dat belletje blijft rinkelen.

Er zijn verschillende ballen te koop voor je konijnen, wat het meteen uitdagender maakt. Zo zijn er ballen waar je snacks in kunt verstoppen, waar een belletje in zit of ballen die geschikt zijn om op te knagen.

speelgoed voor konijnen met teddybeer

Huizen en tunnels speelgoed voor konijnen

Naast genoeg eten, drinken en speelgoed, hebben je konijnen ook een plek nodig om tot rust te kunnen komen. Ook konijnen willen zich af en toe terug kunnen trekken, en daarvoor is een konijnenhuis ideaal. Dit hoeft niet heel groot te zijn, maar wel ruim genoeg om volledig languit in te kunnen liggen.

Ook tunnels zijn ideaal voor je konijnen. Ten eerste bootst het hun natuurlijke omgeving na, omdat ze in de natuur vaak meerdere gangenstelsels hebben die ze gebruiken om te vluchten om te schuilen. Daarnaast is een tunnel natuurlijk ook heel erg leuk om doorheen te rennen en op te klimmen.

Heb je genoeg ruimte in je tuin? Overweeg dan ook eens om een speeltuin voor je konijnen te maken! op deze manier hebben je konijnen alles op één plek, waardoor ze de hele dag kunnen spelen en zichzelf terug kunnen trekken wanneer dat nodig is. in de speeltuin kun je dan tunnels en huisjes plaatsen, maar ook een zandbak zodat ze kunnen graven. Werk je daarnaast met hoogteverschil, dan kunnen ze ook nog de trappen op en af rennen en alles van bovenaf goed overzien.

https://www.shopvoordieren.nl/het-leukste-speelgoed-voor-konijnen/?feed_id=33&_unique_id=6425b9cc17028

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?

Het chippen van je hond, is dat verplicht?