Hoe richt je het beste een vogelkooi in

Er zijn veel verschillende soorten vogels die in huis gehouden kunnen worden. De grasparkiet, kanarie en agapornis zijn hier bekende voorbeelden van. Ongeacht welke vogel jij in huis wilt halen; je hebt altijd een goede kooi nodig. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat de kooi geschikt is voor het beestje, hij moet ook ruim genoeg zijn. In dit artikel vertellen wij je hoe je de vogelkooi het beste inricht, zodat jouw vogel alle ruimte heeft.

De grootte van een vogelkooi

Laten we beginnen bij de grootte van de kooi. Hoe groot deze precies moet zijn, is afhankelijk van de grootte van de vogel, maar ook zijn activiteit en hoeveel vogels je in de kooi wilt houden. Ga je voor een gras- of valkparkiet, of een agapornis? Deze zijn gebaat bij veel ruimte. Als richtlijn kun je aanhouden dat de kooi minimaal zo groot moet zijn dat de vogel zijn vleugels volledig kan uitspreiden naar alle kanten toe. Wil je meerdere vogels in de kooi houden, dan dient de kooi vanzelfsprekend ook groter te zijn. Daarnaast is een grotere kooi altijd beter. Niet alleen zodat je er ook nog leuke speeltjes in kunt hangen, maar ook zodat de vogel meer bewegingsvrijheid heeft.

Ga je voor een grotere vogel, bijvoorbeeld de grijze roodstaart? Dan moet je al gauw denken aan een kooi met een minimale afmeting van 120 bij 80 centimeter. Voor een ara dient de kooi zelfs nog groter te zijn; hierbij kun je uitgaan van minimaal 2 bij 2 meter. Dit komt omdat ara’s veel meer energie hebben en een stuk groter zijn. Ook speeltjes zijn hierbij erg belangrijk, want door daar mee te spelen raken ze hun energie kwijt.

Hoe richt je het beste een vogelkooi in parkieten

Wat heb je minimaal nodig voor een vogel?

Met alleen een kooi ben je er natuurlijk nog niet. Koop je een kooi nieuw, dan zitten hier vaak standaard zitstokken, een voer- en drinkbak en een badje bij. Is dit niet het geval, dan dien je deze zeker aan te schaffen. Ook de juiste bodembedekking is belangrijk. Dit zijn de basis benodigdheden die iedere vogel nodig heeft, ongeacht de soort.

Bodembedekking voor de vogelkooi

Er zijn verschillende soorten bodembedekkers verkrijgbaar voor je vogelkooi. Belangrijk hierbij is, dat je een bedekking uitkiest die niet te stoffig is. vogels zijn namelijk gevoelig voor problemen met de luchtwegen, zoals een luchtweginfectie. Daarnaast is het zo dat, met name grote vogels, door het slaan met hun vleugels de bedekking kunnen laten wegwaaien. Ga je echter voor parkieten of een andere kleine vogelsoort, dan is de kans hierop minder groot. Onderstaand zie je de soorten bodembedekkers voor vogelkooien:

Houtkorrels – wil je houtkorrels gebruiken als bodembedekking, dan zijn deze verkrijgbaar in 2 maten. Er zijn kleine korrels voor de kleine vogelsoorten, en grotere, zwaardere korrels voor grote vogels die kunnen vliegen. Dit is handig, want daardoor is de kans erg klein dat de korrels door de hele kamer heen liggen op het moment dat je vogel gaat vliegen.

Beukensnippers – het grote voordeel van beukensnippers is dat deze er natuurlijk uitzien, warmte-isolerend, hygiënisch en milieuvriendelijk zijn. Daarnaast zijn ze volledig stofvrij wat niet alleen beter is voor de vogel zelf, maar ook voor andere dieren en mensen.

Schelpenzand – het fijne aan schelpenzand is, dat deze minder snel schimmelt. Ook zitten hier vaak nog stukjes schelp tussen, wat voor de vogel een extra activiteit is. ook heeft het zand een aangename geur van anijs, en zorgen de stukjes schelp voor het stimuleren van de spiermaag.

Maïskorrels – wil je graag een bodembedekker waar je vogel ook in kan scharrelen en van kan eten zonder dat dit problemen geeft? Dan zijn maïskorrels een goede optie. Gebruik je de korrels, maar merk je dat je vogel ze niet opeet? Dan kan er beter gekozen worden voor een andere bedekker.

Hoe richt je het beste een vogelkooi in zoals voerbakken

Het juiste speelgoed voor in een vogelkooi

Ook het juiste speelgoed is noodzakelijk. Een vogel is van nature een intelligent dier, en deze moeten dan ook telkens worden uitgedaagd. Gebeurt dit niet, dan gaan ze zich vervelen. Dit kan ervoor zorgen dat er gedragsproblemen gaan ontstaan, zoals veren plukken. Onderstaand staan 2 soorten speelgoed beschreven. Het is belangrijk dat je vogel beide tot zijn beschikking heeft, om negatief gedrag en verveling te voorkomen.

Foerageerspeelgoed – dit is speelgoed dat het natuurlijke gedrag stimuleert. Wel is het aan te raden te zorgen voor voldoende afwisseling, want elke dag hetzelfde speelgoed gaat op den duur vervelen. Houd er daarnaast ook rekening mee dat geen enkel stuk onverwoestbaar is. is het speelgoed nog nieuw? Houd dan ook zeker een oogje in het zeil om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Sloopspeelgoed – met name de kromsnavels onder de vogels houden ervan om te slopen. Dit is natuurlijk gedrag en dient dan ook zoveel mogelijk gestimuleerd te worden. speciaal sloopspeelgoed is voor deze vogels dan ook zeker aan te raden, zodat ze telkens uitgedaagd worden en zich niet gaan vervelen. Bij dit soort speelgoed kun je denke aan touw en kralen, maar ook andere producten zoals bananen- of maïsblad.

https://www.shopvoordieren.nl/hoe-richt-je-het-beste-een-vogelkooi-in/?feed_id=58&_unique_id=642600e767107

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?

Het chippen van je hond, is dat verplicht?