Is uw dierenarts nog wel objectief?

Vroeger had je veel lokale dierenartsen, vaak praktijken met één dierenarts en een dierenartsassistent. Zij kenden de mensen en de dieren persoonlijk. De visie van de dierenarts bepaalde de behandelwijze van het zieke dier, zonder beperkingen van verzekeringsmaatschappijen of grootaandeelhouders. Mensen kozen voor een dierenarts op basis van het emotionele gevoel dat er was.

Is uw dierenarts nog wel objectief - de dierenarts

Tegenwoordige tijd van dierenartsen klinieken

Vandaag de dag is het heel anders gesteld. De lokale dierenartspraktijk is vaak opgegaan in een grotere kliniek waar meerdere dierenartsen werken en talrijke para veterinaire medewerkers allerlei taken uitvoeren die vroeger door de arts zelf werden gedaan. Een belangrijk onderdeel van deze vaak immense klinieken is de verkoop van diverse dierbenodigdheden zoals voer.

De voordelen hiervan

Eigenlijk zijn de nieuw ontstane klinieken een soort "one stop shops" geworden. Door de verzameling van dierenartsen is er meer en vaak gespecialiseerde kennis in huis. Praktisch alle operaties en/of behandelingen kunnen hier worden gedaan. De meeste hebben ook een 24/7 functie en is er altijd wel iemand aanwezig of kan er snel worden doorverwezen naar een beschikbare kliniek.

Is uw dierenarts nog wel objectief-operartie

De nadelen hiervan

Eén van de grootste nadelen is gewoon de prijs. Zelfs de meest eenvoudige behandeling gaat al snel in de papieren lopen. Het is pijnlijk duidelijk dat de goed geoutilleerde klinieken betaald moeten worden. Een ander nadeel is dat er vaak geen keuze gemaakt kan worden voor een dierenarts omdat volgens de werkwijze van de kliniek iedere dierenarts gelijk is. Bij de standaard behandelingen zoals het knippen van nagels of het inenten van de dieren is vaak niet eens een dierenarts aanwezig. Deze werkzaamheden worden vaak uitgevoerd door de para veterinair.

Is een dierenkliniek niet goed dan?

Zeker wel, zoals bij de voordelen staat beschreven. De meeste klinieken zijn voorzien van uitstekende equipment, kundige dierenartsen en ijverige para veterinairs, daar ligt het zeker niet aan. Maar, er zijn een aantal dingen die u moet weten voordat u uw huisdier naar een kliniek brengt, zeg maar een bewustwording momentje.

Enkele nuttige wetenwaardigheden

Het is interessant om te weten dat bijna 60% van het huisdiervoer, met name voor honden en katten, geproduceerd wordt door slechts twee grote partijen: Mars en Nestlé.

Deze bedrijven zijn vooral bekend als producenten van diverse chocoladeproducten, maar ze zijn ook eigenaar van verschillende merken honden- en kattenvoer.

Mars bezit bijvoorbeeld Royal Canin, Pedigree, Cesar, Frolic, Arcana en Whiskas. Nestlé is eigenaar van Purina, Beneful, Felix, Bonzo en Gourmet.

Voer is toch een bijzaak voor een dierenarts?

En u vraagt zich misschien af, wat heeft dit te maken met dierenartsen? Nou, dierenartsen verkopen vaak speciaal voer dat afkomstig is van Nestlé en Mars. Maar wat interessant is, is dat deze bedrijven ook eigenaar zijn van respectievelijk Evidensia en Anicura, twee grote spelers in de veterinaire wereld. Evidensia alleen al heeft zo'n 300 dierenartsenpraktijken in Nederland en 1740 wereldwijd. Anicura heeft er ongeveer 100 in Nederland en 2500 wereldwijd.

Bovendien hebben deze bedrijven ook hun eigen huisdierenverzekeringen en opleidingscentra. Met deze wetenschap rijzen er vragen over de objectiviteit van dierenartsen die verbonden zijn aan deze grote spelers in de markt. Is de dierenarts nog wel objectief, de belangen lijken immers behoorlijk verstrengeld te zijn.

Is uw dierenarts nog wel objectief - de dierenarts

Wat kan ik hier tegen doen?

Voor huisdiereigenaren is het belangrijk om zich bewust te zijn van deze situatie. Het kan namelijk invloed hebben op de behandeling en zorg die uw huisdier ontvangt. Is uw dierenarts nog wel objectief als hij of zij gebonden is aan bepaalde merken voer of verzekeringsmaatschappijen?

Met deze kennis rijst de vraag of uw dierenarts nog wel objectief is. Als uw dierenarts afhankelijk is van de verkoop van voedingseisen die geproduceerd worden door dezelfde bedrijven die ook eigenaar zijn van de kliniek waar hij of zij werkt, bestaat er een potentieel belangenconflict.

Wat betekent dit voor huisdiereigenaren?

Voor huisdiereigenaren kan dit betekenen dat de behandelwijze of adviezen van de dierenarts mogelijk beïnvloed worden door commerciële belangen. Uw dierenarts kan bijvoorbeeld geneigd zijn om specifiek voer aan te raden, zelfs als er mogelijk betere alternatieven beschikbaar zijn. Het is belangrijk om kritisch te blijven en uw eigen onderzoek te doen naar de voeding die het beste past bij de behoeften van uw huisdier.

Een mogelijke oplossing is om een second opinion aan te vragen bij een onafhankelijke dierenarts. Zo kunt u zeker zijn dat het advies dat u ontvangt niet beïnvloed wordt door commerciële belangen.

Conclusie

Het is begrijpelijk dat dierenartsen moeten samenwerken met bedrijven om bepaalde producten en diensten aan te bieden. Echter, het is belangrijk dat de behandelwijze en adviezen van een dierenarts objectief en gebaseerd zijn op het welzijn en de gezondheid van de dieren, zonder beïnvloeding van commerciële belangen.

Als huisdiereigenaar heeft u recht op objectieve en onpartijdige informatie over de gezondheid en voeding van uw huisdier. Wees dus alert en stel vragen aan uw dierenarts als u twijfelt over mogelijke belangenconflicten. Blijf ook altijd zelf onderzoek doen naar wat het beste is voor uw huisdier.

benodigdheden

Van de schrijver

Het is mij geenszins de bedoeling om dierenartsen of para veterinaire onderuit te halen of valselijk te betichten. Iedere dierenarts of para veterinair is dit geworden om de belangen van huisdieren te behartigen en daar verbetering in aan te brengen.

Wel is het zo dat mensen een besef moeten hebben wat de kosten zijn van dergelijke klinieken en zichzelf ervan overtuigen dat de aanbevolen behandeling de juiste is. Ik spreek dan ook mijn zorg uit over de machtsverhoudingen die ontstaan zijn door de overname en bundeling van klinieken door grootmachten die een ander belang hebben dan het welzijn van huisdieren.

https://www.allesoverdehond.nl/gezondheid/is-uw-dierenarts-nog-wel-objectief/?feed_id=89&_unique_id=653b8801df698

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?

Het chippen van je hond, is dat verplicht?