Je aquarium aantrekkelijker maken, ga dan voor aquascaping!

Een aquarium is al lang niet meer zo simpel als het juiste water, een aantal vissen en een paar waterplanten. Tegenwoordig is het namelijk populair om een waar kunstwerk van je aquarium te maken. Dit noemen we aquascaping. Wat dit precies is, wat je ervoor nodig hebt en hoe je dit ook zelf toe kunt passen, vertellen wij je allemaal in dit artikel.

Wat is aquascaping?

In feite is aquascaping niet meer dan het maken van landschappen in je aquarium. Door het gebruik van verschillende soorten hout, steen en planten, creëer je een aquarium-landschap waarbij je jouw creativiteit de vrije loop kunt laten.

Belangrijk om rekening mee te houden, is dat de focus in het aquarium moet liggen op het maken van het landschap, en niet op de vissen. Dit in tegenstelling tot een normaal aquarium, waarbij het uiteraard volledig om de vissen draait. Belangrijk is wel dat je op schaal moet werken, je kiest de grootte van het materiaal dus aan de hand van de grootte van je aquarium. Dit zorgt voor een realistische en natuurlijke uitstraling.

Tips voor de beginner

Onderstaand hebben we een aantal tips voor je opgeschreven, die je kunnen helpen bij de start van het aquascaping. Uiteraard worden de belangrijkste tips verderop in dit artikel nog uitgebreid besproken, zodat jij direct aan de slag kunt gaan na het lezen van dit artikel.

  1. Bedenk vooraf of er bewoners in komen. Het kan zo zijn dat je een aquarium wilt opmaken, maar er geen bewoners in wilt hebben. Is dit wel het geval? Bedenk je dan wat er in gaat komen. Zijn dit vissen, kreeften of slakken? Dit heeft namelijk gevolgen voor het soort planten dat je kunt gebruiken.
  2. Het is een goed idee vooraf al een schets te maken zodat je van jezelf weet wat voor een landschap je wilt maken. Niet alleen helpt dit bij het structureren van het landschap, maar zo kun je ook makkelijker een boodschappenlijstje maken.
  3. Zorg ervoor dat je de juiste waterplanten aanschaft voor je aquarium. Deze zijn een belangrijk onderdeel van je waterlandschap.
  4. Ook is het belangrijk dat de bak voldoende licht krijgt, want jonge planten hebben veel lichturen per dag nodig om te kunnen groeien. Bouw de verlichting echter wel rustig op, anders ontstaat er algvorming.
  5. Houd in je schets rekening met een paar doorkijkpunten zodat je zelf ook kunt genieten van het aquarium. Deze creëer je door ruimte over te laten tussen twee groepen planten in.
  6. Schaf extra CO₂ aan zodat je planten voldoende kunnen groeien.
  7. Houd er rekening mee dat je je planten regelmatig moet snoeien, plukken of kortwieken om de planten gezond te houden en deze niet verstikken.
  8. Maak accentpunten aan in je aquarium door te werken van groot naar klein. Zo zorg je voor natuurlijke diepte, net als de horizon. Voeg daarnaast een opvallende aquariumplant toe die iets afwijkt en daardoor voor het juiste accent zorgt.
Aquascaping met multicolored exotic fish

Maak een duidelijke plattegrond

In de bovenstaande tips heb je al zien staan dat het een goed idee is om een schets te maken. Deze werk je vervolgens uit tot een duidelijke plattegrond, zodat je precies weet wat er gebeuren moet. Een goed ontwerp helpt jou niet alleen bij het organiseren, maar ook bij het structureren. Je begint dan ook met een grove schets. Teken voor jezelf wat jij voor ogen hebt. Hierbij hoef je nog geen rekening te houden met afmetingen. Wel is het aan te raden in de schets aan te geven of er verhogingen aanwezig zijn.

Nadat je de schets hebt gemaakt, is het tijd om concrete plannen te gaan maken. Ga op zoek naar de juiste bak, opstellingen die geschikt zijn voor het aquascapen, hout, stenen en de juiste planten. Voeg je ook vissen of andere bewoners toe? Dan doe je er goed aan eerst uit te zoeken welke eisen deze dieren hebben.

Een concrete plattegrond maken

Op het moment dat je precies weet welke bak je gaat gebruiken, en welke materialen je wilt toevoegen, is het goed een concrete plattegrond te maken. Dit doe je het beste van bovenaf, zodat precies duidelijk is wat waar moet komen. Teken in groepen de plekken waar planten, stenen en hout moet komen. Maak ook een legenda aan en nummer alle onderdelen van de plattegrond. Zo heb je niet alleen een duidelijk overzicht voor het aankleden van het aquarium, maar weet je ook direct wat je in de winkel moet halen.

Vervolgens maak je een duidelijk boodschappenlijstje zodat je naar de winkel toe kunt gaan om alles aan te schaffen. Zorg ervoor dat onderstaande er in ieder geval op staat:

  • Aquariumplanten, eventueel met naam
  • Bodembedekking, denk aan grint, klei of mos
  • Aquariumfilter, een buitenfilter is mooier want deze zie je niet in de bak
  • Soorten hout en steen
  • Een CO₂ installatie of vloeibare toevoer
    Aquascaping, voor een mooi aquarium

    Welke aquariumplanten zijn het meest geschikt voor aquascaping?

    Niet elke plant is geschikt om bij een andere plant te zetten. Je hebt aquariumplanten die heel snel groeien, maar je hebt ze ook die heel langzaam zijn. Daarnaast heb je planten die veel licht nodig hebben, of juist heel gevoelig zijn hiervoor. Onderstaande tabel laat de meest gebruikte planten voor in je aquarium zien, samen met de belangrijkste gegevens. Zo weet jij direct welke planten geschikt zijn voor jouw aquascaping, en welke niet.

    PlantnaamLengteGroeisnelheidAandachtspunt
    Anubias45 centimeterTraagGevoelig voor licht
    Penningkruid40 centimeterSnelVeel behoefte aan licht
    Javamos5 centimeterSnelRegelmatig snoeien
    Watervorkje30 centimeterGemiddeldAf en toe snoeien
    Javavaren50 centimeterGemiddeldGevoelig voor licht
    Dwergparelkruid3 centimeterSnelLicht en CO₂ nodig
    Naaldwaterbies20 centimeterGemiddeldDunne wortel

    Bewoners aan je aquarium toevoegen

    Wil je bewoners toevoegen aan je aquascape aquarium? Dat kan uiteraard, maar het is wel aan te raden kleine bewoners te nemen er zeker niet te veel bewoners toe te laten. Grote vissen, of te veel, zorgen er namelijk voor dat de biotoop van de aquascape wordt verstoord door de vuilproductie. Daarnaast zorgen meer vissen ook voor meer schoonmaakwerk, en dat kost erg veel tijd. Wil je bewoners toevoegen, zorg er dan voor dat deze tussen de 2 en de 5 centimeter zijn. Hierbij kun je denken aan:

    • Garnalen of vuurgarnalen
    • Kardinaaltetra’s
    • Guppy’s, let er dan alleen wel op dat deze klein blijven
    • Vuurzalm, deze zwemmen in een school wat zorgt voor een mooi effect

    Goed om te weten is wel dat sommige vissen bepaalde eisen stellen aan de planten en inrichting van het aquarium. Kijk dus altijd na of de vissen die jij aan wilt schaffen, wel geschikt zijn om bij de planten, hout en stenen te hebben die je voor het aquascaping hebt aangeschaft.

    https://www.shopvoordieren.nl/je-aquarium-aantrekkelijker-maken-ga-dan-voor-aquascaping/?feed_id=88&_unique_id=64265641e0900

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

    Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?

    Het chippen van je hond, is dat verplicht?