Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond oververhit raakt?

oververhitting labrador in de zon

Het word zo langzamerhand weer wat warmer. Het is daarom ook het moment om erover na te denken hoe je je hond kunt beschermen tegen de aankomende warme dagen. Wat kun je doen om het risico op oververhitting te voorkomen. En wat te doen als je hond oververhit is?

Bescherm de hond

Om te beginnen zijn het de kleine dingen waar we normaal niet bij stilstaan, maar met warme dagen en temperaturen boven de 26° laat je de hond niet alleen buiten. Zelfs niet wanneer er voldoende schaduw is. Bij deze temperaturen kan een hond al snel oververhit raken.

Als het niet anders kan,

Wanneer u toch buiten honden heeft zorg er dan voor dat ze altijd over schoon drinkwater kunnen beschikken, liefst op een zon vrije plek. Ook zijn schaduw plekken van belang.

Koel, koelen en verkoelen

Zeker op warme dagen moet de hond in de schaduw kunnen gaan liggen. Een schuur is prima maar zorg dan wel voor voldoende doorstroming van frisse lucht. Een schuurtje of hok met een enkele ingang is zeker niet voldoende, daar lopen de temperaturen enorm op. Nog beter is het om zogenaamde koelmatten of bedden neer te zetten, de hond te voorzien van een koelband of zelfs een koelvest.

Nog meer koeling

Voor diegene die nog verder willen gaan ( wat mij betreft kun je niet ver genoeg gaan) zouden er waterslangen met vernevelaars op een paal worden gezet en ruimtes met een ventilator voor tijdens de echt warme dagen.

Stress gevoeligheid bij hond oververhit

De temperatuur is van belang, dat staat buiten kijf, maar ook de luchtvochtigheid is zeker van belang. Een hoge vochtigheidsgraad verhoogt het stressniveau. En een hoge luchtvochtigheid zorgt al snel voor een benauwde lucht. Sommige rassen, zoals buldoggen, zijn gevoeliger voor oververhitting. Dit komt door hun korte snuit, waardoor ze moeilijker kunnen ademen dan andere rassen. Ook huisdieren die de neiging hebben snel overprikkeld te zijn kunnen een snel verhoogde temperatuur krijgen. Deze zorgt er op zijn beurt weer voor dat dit kan leiden tot een hitte uitputting of zelfs een beroerte.

Goede voeding en verzorging

Gezonde voeding zorgt voor een goede hydratatie, waardoor de lichaamstemperatuur beter wordt gereguleerd en huisdieren worden beschermd tegen oververhitting en uitdroging.

Overweeg om gezonde traktaties te geven, zoals bevroren fruit zoals bananen en bessen. Deze bevatten natuurlijke suikers die de hond helpen om sneller energie aan te vullen zonder de dieren een overdaad aan ongezonde suikers te geven, zoals in de meeste in de winkel gekochte traktaties.

Verzorging

Regelmatige verzorging houdt de vacht schoon. Het vermindert overmatig verharen en vervilten. Dit kan ongemak veroorzaken doordat de warmte te dicht tegen de huid wordt gehouden. Hierdoor zijn honden vatbaarder voor oververhitting. Als bonus helpt de verzorging van de vacht ook bij het opsporen van kleine problemen zoals uitslag en teken voordat het grote problemen worden.

Gebruik shampoos van goede kwaliteit die speciaal voor honden zijn ontworpen, omdat menselijke shampoos de neiging hebben essentiële oliën te verwijderen, waardoor de huid kwetsbaar wordt voor externe factoren zoals zonnebrand en uitdroging.

oververhitting rennen in de woestijn

Houdt rekening met activiteiten

Bij warm weer zul je de activiteiten met de hond moeten aanpassen. Zo kun je boven de 23° niet meer fietsen met je hond. Zeker als het al langere tijd warm is dan zal de ondergrond net iets warmer zijn en de gevoeligheid van de kussens van de hond iets gevoeliger. Je loopt dan al snel het risico op beschadigingen en wondjes.

Ook met sporten zal rekening moeten worden gehouden. Activiteiten zijn inspannend, ook voor een hond. Zorg voor voldoende schoon water.

Voor wie het nog niet wist,..

Een hot item en het kan bijna niet zo zijn dat mensen dit niet weten aangezien FB en andere media elk jaar weer volstaan met waarschuwingen hierover, maar toch even de moeite waard om voorde volledigheid te vermelden, laat je hond met warm weer niet achter in een afgesloten auto. Temperaturen in een auto kunnen oplopen tot wel 50° en dat zal een hond op termijn niet overleven.

Heeft u een airco draaien, laat de voorbijgangers dit dan weten door middel van een briefje achter de ramen, scheelt u weer een nieuwe ruit.

Maar als het toch gebeurt wees dan voorbereid

Honden kunnen oververhit raken bij alle weertypes en op elk moment van het jaar. Als hondeneigenaar is het uw taak zich bewust te zijn van de tekenen en symptomen van hitte-uitputting en oververhitting. Wees voorbereid en weet wat u moet doen mocht het toch zover komen.

Om te kunnen helpen moet u eerst vaststellen of uw hond oververhit is. Onderstaand een opsomming van enkele vaak voorkomende signalen van oververhitting:

  • Overmatig hijgen en hechten
  • Veel meer speekselen dan normaal
  • Moeilijke en/of korte/snelle ademhaling
  • Angstig gedrag of lopen te ijsberen ( de hond weet niet wat hem/haar overkomt)
  • Een verhoogde hartslag of een hartritmestoornis
  • Duizelig of zwak
  • Instorting of verlies van bewustzijn
  • Braken of diarree

Wanneer u één of meerdere signalen bij uw hond ontdekt is het tijd om direct in te grijpen.

oververhitting hond in zwembad

Wat te als de hond is oververhit?

  • Zorg voor schaduw, de hond mag niet meer in de volle zon,
  • Begin met koelen, een kamer met airco is prima
  • Geen airco aanwezig, koel de hond met water en natte doeken
  • Waterslang in de buurt, koel zijn lies, daar zitten de grote aders
  • Probeer of de hond lauw water wil drinken, niet dwingen
  • Beter nog laat de hond water drinken met energie poeder
  • Vervang het water door kippenbouillon dat zorgt voor een betere hydratatie.
  • Geef de hond wat tijd voor herstel, zodra het lichaam gekoeld is zal dit zeer snel gaan.
  • Bij twijfel of langzaam herstel altijd even de dierenarts bellen.

Zoals het laatste punt vermeld, bij twijfel altijd je dierenarts vragen voor informatie. Zij kunnen u als geen ander informeren wat te doen bij calamiteiten. Wat blijft staan is dat voorkomen beter is dan genezen. Het is uw taak als hondenbezitter om voor een goede leefomgeving te zorgen.

https://www.allesoverdehond.nl/verzorging/hoe-kan-ik-voorkomen-dat-mijn-hond-oververhit-raakt/?feed_id=80&_unique_id=644e880050eb6

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?

Het chippen van je hond, is dat verplicht?