Kun je een hond alleen thuislaten en hoe lang

Het is een hartverscheurende vraag waarmee veel hondeneigenaren mee te maken krijgen. Kan ik de hond alleen thuislaten en hoe lang, zonder dat dit een negatieve bijwerkingen heeft? Helaas is er geen pasklaar antwoord op deze vraag. Dit omdat het van verschillende factoren afhangt. Zoals de leeftijd, het ras en de persoonlijkheid van de individuele hond. We zullen echter enkele algemene richtlijnen bekijken. Dit om te bepalen hoe lang uw pup alleen kan blijven. Op zo'n manier dat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over zijn verzorging.

hond alleen thuislaten troep

Hond vs Puppy: Hoe lang kan ik de hond alleen thuislaten

De leeftijd van de pup is een van de belangrijkste factoren om te bepalen hoe lang ze alleen kunnen blijven. Over het algemeen hebben puppy's meer aandacht en toezicht nodig dan een volwassen hond. Zodoende mogen ze niet voor langere tijd alleen gelaten worden. Op deze leeftijd zijn ze zich lichamelijk als ook geestelijk nog aan het ontwikkelen. Puppy's jonger dan zes maanden mogen nooit langer dan twee uur achter elkaar alleen gelaten worden. Pups die tussen zes maanden en één jaar zijn, maximaal vier uur alleen gelaten mogen worden.

Volwassen honden daarentegen kunnen er meestal wel tegen om langer alleen gelaten te worden. Ook afhankelijk van hun ras en persoonlijkheidskenmerken. Kleinere rassen kunnen de voorkeur geven aan meer gezelschap. Terwijl grotere rassen meestal onafhankelijker zijn en beter in staat zijn om tot acht uur alleen gelaten te worden. Natuurlijk hangt dit nog steeds af van de individuele hond. Het beste is om ze te observeren voordat u beslist om ze alleen thuis te laten.

hond alleen thuislaten ongemakkelijk

Een hond kan wennen aan het alleen zijn

Als u eenmaal weet hoe lang uw pup alleen kan blijven kunt u beginnen aan het langzaam uitbouwen. Begin met uw pup voor een korte tijd thuis te laten (al is het maar 10 minuten). Daarna kunt u dit langer uitstellen. Als de pup zich op zijn gemak blijft voelen gaat het goed. Het kan ook helpen als u een vertrouwd voorwerp bij uw pup achterlaat. Zoals een speeltje of een deken, zodat hij iets geruststellends heeft terwijl hij op uw terugkeer wacht.

Zorg voor mentale stimulatie

Een andere belangrijke factor om te bepalen hoe lang uw pup veilig thuis kan blijven, is het bieden van voldoende mentale stimulatie gedurende die periode. Door ervoor te zorgen dat uw pup voldoende speelgoed of activiteiten heeft, kan hij zich vermaken terwijl u weg bent. Dit vermindert verveling door verlatingsangst of eenzaamheid. Deze kunnen leiden tot destructief gedrag of angstaanvallen wanneer u uiteindelijk thuiskomt na langere perioden van afwezigheid. Met puzzelspeeltjes stimuleer je de mentale activiteiten van de hond. U kunt ook overwegen om ze in te schrijven in een hondendagverblijf. Daar zijn ervaren medewerkers die zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en interactieve speeltijd met andere pups. Ook dit is een goede geestelijke belasting waardoor ze met voldoening gaan slapen.

Creëer een veilige omgeving

Bij de beslissing hoe lang een hond alleen thuis kan blijven, is het belangrijk om, indien mogelijk, een veilige omgeving buiten het huis te creëren. Vooral als dat betekent dat er een afgesloten ruimte is. Denk aan een tuin of terras waar ze zonder toezicht geen kattenkwaad kunnen uithalen. (of erger nog, weg kunnen lopen). Dit geeft hen tevens toegang tot frisse lucht en dagelijkse zonneschijn en beweging. En het zorgt ook voor gemoedsrust in de wetenschap dat ze op een veilige plek zitten.

hond alleen thuislaten lekkere plek

Laatste gedachten

Kortom, er is geen definitief antwoord op de vraag "kan de hond alleen thuislaten?". Dit omdat er verschillen zijn tussen de rassen, leeftijden en persoonlijkheden. De beschreven richtlijnen zijn voor de eigenaren van honden slechts een indicatie. Elke situatie kan anders zijn en zal ook anders moeten worden benaderd. Er is hier alleen maar een idee gegeven hoe het kan worden benaderd. Dat het verstandig is om de hond mentaal bezig te houden. En dat er moet worden nagedacht wat de meest veilige en prettige plek is voor de hond.

https://www.allesoverdehond.nl/opvoeding/kun-je-een-hond-alleen-thuislaten-en-hoe-lang/?feed_id=76&_unique_id=6441a0be891c2

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?

Het chippen van je hond, is dat verplicht?