Wat is de reden dat honden blaffen?

Heb je je ooit afgevraagd waarom honden blaffen en waarom het zo hinderlijk kan zijn voor ons mensen? Vraagt u zich wel eens af waarom sommige mensen de neiging hebben om overdreven en hard te praten, en of we dit al dan niet als typisch gedrag beschouwen?

Blaffen, zo blijkt, is een vocale manier voor honden om hun emoties over te brengen en boodschappen over te brengen aan andere leden van hun roedel. Boos, agressief, angstig, blij of gefrustreerd. Helaas is het nutteloos om een hond te straffen voor blaffen, omdat het gewoon een natuurlijke manier van uitdrukken is.

Honden blaffen opgewonden blaf

Wat is blaffen dan?

Blaffen is zelf belonend gedrag en straf kan worden gezien als een manier om aandacht te krijgen. In dit geval kan het simpelweg negeren van het gedrag niet effectief zijn. Negeren kan echter nuttig zijn bij het omgaan met aangeleerd gedrag.

Als een hond bijvoorbeeld heeft geleerd te blaffen wanneer hij naar buiten wil, en de eigenaar reageert altijd door op te staan, kan het negeren van het blaffen helpen om deze gewoonte te doorbreken.

Als de kans zich voordoet, is het denkbaar om de door een hond aangeleerde gewoonte van blaffen te negeren. Helaas worden baasjes vaak geconfronteerd met geklaag van buren en anderen die geen rekening houden met het welzijn van het dier. Het bestraffen van blaffen is dan ook vaak niet de oplossing tot het probleem.

Wat dan wel te doen?

De reden achter het blaffen van een hond waarnemen. Onderzoek naar de oorzaak van het blaffen van de hond. Probeer het motief te begrijpen waardoor de hond gaat blaffen.

Alle levende wezens, inclusief honden, bezitten emoties die niet kunnen worden ontkend. Het is zinloos om anders te verwachten. Honden die hoog in de emotie/opwinding zitten kunnen dit niet zomaar wegzetten. Wat we wel kunnen doen is kijken hoe we deze emoties/opwinding kunnen voorkomen of vermijden.

Honden blaffen agresieve blaf

Dan maar schreeuwen?

Schreeuwen is geen effectieve oplossing. Sterker nog de kans bestaat dat de opwinding alleen maar groter wordt. Het werkt dus absoluut averechts. Het zal even zoeken zijn hoe op een effectieve manier te communiceren met de hond.

Het gebruik van een waterstraal om het blaffen van een hond te beteugelen is te oppervlakkig, omdat het de oorzaak van het gedrag niet aanpakt en ook hier de kans bestaat dat de hond alleen maar verder gaat stapelen en hoger in zijn opwinding gaat zitten.

De hond blaft om aandacht te krijgen en de reactie van de eigenaar versterkt dit patroon. Honden leren door associatie, zoals blijkt uit de klassieke conditioneringsexperimenten van Pavlov.

Honden blaffen, wanneer moet je ingrijpen?

Wanneer honden naar elkaar blaffen, grijpen we vaak in maar blaffen de honden in de tuin naar dezelfde hond dan is het volgens de meeste baasjes een bescherming van de tuin.

Loop je te wandelen met je hond en blaft je hond naar een andere hond die dan terug deinst of hij blaft naar een jogger die vervolgens er met een grote boog omheen gaat, levert bij de hond een positieve ervaring op.

Door deze ervaring realiseert de blaffende hond zich dat uitvallen anderen afschrikt. Deze reactie wordt een positieve associatie. Verderop blaft en valt de hond uit naar joggers, paarden, brommers en fietsers.

De positieve ervaring die de hond hiermee heeft is in onze beleving negatief. We moeten hier wel op ingrijpen. Als je hond hier zo heftig op reageert kan het verstandig zijn deze prikkels te vermijden.

Het is dus situatie afhankelijk hoe de reactie richting de hond is. De mate waarin je reageert en hoe je reageert hangt dus af van de situatie. Feit is dat je wel zal moeten reageren, of met een negatieve bekrachtiging of door een blokje om te lopen en de prikkels voor je hond te vermijden.

Honden blaffen Angst blaf

5 verschillende soorten honden blaffen

Het soort blaffen is natuurlijk per hond verschillend, het maakt nogal uit of je een grote of een kleine hond hebt.

  1. Als je het gedrag van je hond een beetje kent dan weet je wanneer hij een neutrale blaf heeft. Deze is ook wel bekend als de blije blaf, de hond probeert hiermee aandacht te krijgen van het baasje die net is thuisgekomen. Een maal aandacht gegeven is het blaffen ook weer snel over.
  2. Dan hebben we ook nog de wat zwaardere blaf. Dit is ook wel bekend als een wakende blaf. De hond laat horen dat hij aanwezig is en waaks.
  3. Dan hebben we ook nog honden blaffen uit angst, deze gaat vaak gepaard met wat grommende geluiden. Hiermee geeft de hond simpelweg aan van "blijf uit mijn buurt, ik bijt" Hier komt ook het angsthappen vandaan. De enige bescherming die honden hebben die bang zijn is bijten en dat zullen ze zeker doen als ze in het nauw worden gedreven.
  4. Frustratie blaffen is echt iets voor honden die iets in de kop hebben zitten en er niet van los kunnen komen. Denk hierbij aan een bal die onder de bank is gerold of een bot waar ze net niet bij kunnen. Deze honden maken een langzame zware en monotone blaf, die erg lang kan aanhouden. Zich bezighouden met activiteiten zoals graven, overmatig likken, zichzelf bijten, achter de staart aan jagen en heen en weer lopen.
  5. Als laatste is er de opgewonden blaf die qua gedrag erg op de frustratie blaf hond lijkt echter is de toonhoogte vele maler hoger en het tempo ook. Dit gedrag komt vaak voor als ze worden uitgelaten of als ze ergens mee naar toe mogen gaan.

Vermijden geniet de voorkeur boven bestraffen

Vermijding is de makkelijkste manier om negatief gedrag ongedaan te maken. Zeker als niet bekend is waarom de hond uitvalt of blaft is het vaak ook de meest veilige manier. Om het negatieve gedrag om te zetten naar gewenst gedrag zal een duidelijke opvoeding vereisen. Twijfel je of het gedrag van je hond "normaal" is of heb je moeite je vinger te leggen op het ongewenste gedrag, raadpleeg dan gewoon een gedragsdeskundige. Maar dan wel één die langskomt om de hond in zijn eigen omgeving te observeren.

https://www.allesoverdehond.nl/informatief/wat-is-de-reden-dat-honden-blaffen/?feed_id=57&_unique_id=643a5586d1fa0

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 van 2023: de beste vlooienband voor jouw hond

Apporteren, kun je dat elke hond aanleren?

Het chippen van je hond, is dat verplicht?